czwartek, 11 grudnia 2014

Porada kuchenna.Niebawem będziemy przyrządzać śledzie ,a jak śledzie to cebula.Oczywiście najlepsza jest cukrowa ,ale teraz już trudno ją spotkać w handlu,a to z przyczyny ,że jest odmianą letnią i źle sie przechowuje.Ale ja chciałam o poprawieniu jej smaku.Najlepsza jest pokrojona w cieniutkie piórka i posypana odrobiną cukru,np 2 duże cebule pół łyżeczki cukru.niech taka pocukrzona trochę postoi.I jeszcze druga rada .Kompot z suszonych owoców będzie bardzo elegancki jak do szklanek lub kompotierek na wierzch położymy plaster ananasa.Smakowo nie kłócą się.A kisiel żurawinowy [niektórzy go podają] bedzie smaczniejszy gdy już po ugotowaniu ale jeszcze do ciepłego dodamy suszonej żurawiny.|Ta potrawa wigilijna jest rodem z Litwy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz