poniedziałek, 8 czerwca 2015

W odróżnieniu od marchwi i pietruszki,selerowi możemy zapewnić dobre stanowisko ,przez zmianę niedużej 20,30,cm warstwy ziemi .W powstały rowek sypie się dobrą ogrodnicza ziemie wymieszaną z obornikiem.O ! obornik selery lubią  ,oj lubią.Wcześniej pisałam  o uprawie współrzędnej.Najlepiej przy brzegu zagonu z jakimś warzywem posadzić selery.Osobiście preferuję z ogórkiem,albowiem przez zróżnicowany pokrój obu,nie będą sobie przeszkadzać.Najczęściej   popełnianym błędem przy uprawie selera jest zbyt wczesne jego sadzenie.Winno się zrobić to po 20 maja.gdyż seler podobnie jak burak podlega jarowizacji.Ileż to miałam pytań typu....."czemu seler nie zawiązał  bulwy tj korzenia  ,tylko wyrósł  w pęd kwiatowy.Czemu zakwitł?Ano właśnie temu,że został zaziębiony,,że "pomyślał"  w pewnym momencie................."aha ,to już była zima i to jest mój drugi rok.O  ! to muszę  zakwitnąć i zawiązać nasiona".Tak własnie zachowuje się seler,po przechłodzeniu,po jarowizacji.Bo,wszystkie korzeniowe zawiązują korzenie w jednym roku i to jest magazyn z którego korzystają w roku następnym.Z tego magazynu pobierają na nasiona.Bo one nie rosną po to by nas nakarmić.One rosną po to by pozostawić po sobie "potomstwo" pod postacią właśnie nasion.Ale do tego potrzebne są dwa lata.Jednak sprytny człowiek przerwał  ten cykl i skonsumował je po pierwszym roku.Chcąc uzyskać dorodne bulwy należy poza koniecznym obornikiem ,koniecznie intensywnie i często podlewać biorąc pod uwagę to,że seler w stanie dzikim jest rośliną błotną.Został uszlachetniony,ale" nawyki"wodne pozostały.By był okrągły,zgrabny i nie miał korzeni bocznych,tylko na samym dole należy pomóc mu wyjść poza zagon.Niech ponad połowa jego znajduje się nad powierzchnią.A uzyskuje się to przez obrywanie liści leżących na ziemi i odgarnianie ziemi od roślin przy pieleniu ,jednak stopniowo i w niewielkich  porcjach jednorazowych.

Najczęściej  konsumowany jest sam korzeń i to jest szczególnie wskazane u osób z chorobami reumatycznymi i artretycznymi.Najlepiej pod pod postacią surówki z jabłkiem,z orzechami,a nawet z mandarynkami i rodzynkami,by zgubić trochę jego intensywny zapach.I lepsza jest śmietana,niż olej.I koniecznie po starciu na tarce należy skropić sokiem z cytryny,który nie tylko zmieni smak ,ale też zapobiegnie czernieniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz