niedziela, 26 lipca 2015

A teraz?a teraz coś ciekawszego i smaczniejszego.Proponuję przepis kulinarny z tej ,znanej już Państwu ponad stuletniej książki kucharskiej.Myślę,ze może to być smaczne.Jeszcze nie próbowałam ,ale zachęcam do spróbowania.Będzie to zatem nasza wspólna inauguracja.

Kapusta ukiszona w trzech dniach.
==========================
Chcąc mieć w lecie lub wczesnej jesieni kapustę na świeżo ukiszoną,do prędkiego użycia,należy główkę lub pół kapusty,skrajać cienko nożem,posolić lekko i po pół godzinie wycisnąć,aby gorycz odeszła.Włożyć do słoja lub garnka i zalać wodą z odcedzanych  po ugotowaniu ziemniaków.Dodać kawałek razowego chlebami postawić w cieple przycisnąwszy talerzykiem i ciężarkiem.

Za trzy dni powiem............ smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz