czwartek, 30 lipca 2015

PRZYTACZAM W ORYGINALE,W ORYGINALE.!!!!!!!!!!!!!!!
============================================
Kiszenie ogórków na zimę.
=====================
Ogórki na zimę należy już kisić w połowie sierpni,kiedy są najdorodniejsze,wybierać zielone,bez plam,podłużne i zebrane w suchy czas.Obetrzeć je na sucho nie obcinając końców,układać w baryłkę dębową,ze szpuntem,która powinna być w przód wyparzona .Wyłożyć dno beczki dojrzałym koprem i ogórki przekładać również koprem ,z dodatkiem niewielkiej ilości liści wiśniowych,lub winogronowych,dwóch ząbków czosnku i kilka kawałeczków ostruganego chrzanu.Tak ułożone zalać przegotowaną zimną wodą z solą biorąc ćwierć kilo soli na kopę ogórków i postawić w piwnicy.Po paru dniach dodać do pełna przegotowanej zimnej wody,gdyż pewna część,zwykle ubywa,potem zaszpuntować  i oblać smołą.Przez parę tygodni,należy beczkę położoną na regałach przetaczać aby sie równo ukisiły.

I już słyszę ile jest pytań.np.szpunt?To korek do zakorkowania beczki.I z pewnością dziwi wszystkich ,że ogórki tylko są wycierane ,nie myte.Tak jakoś w tamtych latach myślano,że od wody się psują co kazało się nieprawdą.Owszem,woda jest ważna,ale ta w której się kiszą.I,  kopa ,co to jest kopa?.............to 60..............myślę,że chodzi o ilość ogórków nie kilogramów.

No i proszę - jak to czas wiele zmienia.....................Bo dziś  ja ogórki na zimę kiszę tak:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz