niedziela, 27 grudnia 2015

KOTLECIKI Z INDYKA.Odjąć mięso z piersi indyka i posiekać drobno i utłuc w moździerzu.Trzy żółtka utrzeć z łyżką młodego masła,dać trochę soli,imbiru i kilka trufli pokrojonych w paseczki a wymieszawszy razem robić małe owalne kotleciki.Ułożyć na brytwannie .Przed tem maczając każdy kotlecik w rozpuszczonym maśle i przykryć tłustym papierem.Tuż przed wydaniem ,wstawić do bardzo gorącego pieca na 20 minut.Na półmisku nacisnąć nad każdym  trochę soku z cytryny i podawać z puree z kasztanów,z pieczarek,lub zielonego groszku a w sosjerce osobno sos pieczarkowy lub maderowy.

Oczywiście przytoczyłam w oryginale .Nie ma u nas niestety jadalnych kasztanów,ale zamieniłabym je na ziemniaczane purre ,a tłusty papier folią aluminiową a możdzierz...........,posiekałabym na desce zamiast tłuc w moździerzu mięso z piersi indyka a  trufle pieczarkami itd,itd .Ważna jest baza ,a bazy,póki co pod dostatkiem...................... resztę podyktuje wyobraźnia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz