wtorek, 29 grudnia 2015

Proponuję dwie sałatki:Jedna to : MEKSYKAŃSKA, a druga WIOSENNA .Meksykańska to moja ulubiona,ostra  w smaku i młodzież  taką ostra lubi.Przepis znajdziecie we wcześniejszych blogach ,ale na to nie ma czasu, z resztą jak to ze mną bywa nieco ten przepis zmodyfikowałam.Poprzednio proponowałam namoczyć dzień wcześniej i ugotować około 40 dkg  czerwonej meksykańskiej fasoli ,a dziś proponuje kupić 5 puszek tej fasoli.Po otworzeniu odlać wodę w której się znajdowała i dodać 3 słodkie papryki pokrojone w kostkę 1 cebulę podobnie i tak samo 5 lub ,6 konserwowych ogórków Wymieszać ,dodać 8 łyżek oleju ,pół łyżeczki soli i 1 łyżkę cukru i jakiś ostry sos .Wszak to sałatka meksykańska, a oni tylko takie ostre lubią.Ten ostry sos to może być :2 lub 3 łyżki sosu Chili,lub 1 ,ewentualnie 2 łyżeczki sosu Tabasco .Uwaga ! ten jest bardzo ostry.Jednak kupując je należy zwrócić uwagę ,czy na pewno są to z grupy ostrych ?Meksykańska sałatka po wykonaniu powinna postać w lodówce.Wtedy jak się  "przegryzie" jest lepsza.Aby sobie usprawnić pracę : proponuję pootwierać wszystkie puszki,ale nie zdejmować denka i ustawić do góry dnem w zlewozmywaku,wówczas woda w której była fasola szybko ścieknie, i nie marnujemy czasu na oczekiwanie aż się to stanie Możemy go wykorzystać na przygotowanie np. papryki.

A teraz..............WIOSENNA SAŁATKA

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz