Takie rady dotyczące zamrażania:
Pamiętajmy,że każdy płyn zamarzając zwiększa swoja objętość,zatem nigdy nie nalewajmy do pełności.
Do zamrażania najlepiej nadają się naczynia plastikowe i woreczki foliowe.W żadnym przypadku nie powinny być ani szklane,ani porcelanowe ,a także metalowe,bo te pierwsze tylko mogą popękać natomiast ostatnie zdecydowanie szkodzić znajdującym się wewnątrz artykułom a w efekcie końcowym i nam.Podobno w czasie obniżania się temperatury zachodzą jakieś niepożądane procesy. I dotyczy to także naczyń emaliowanych i to zarówno tych nie uszkodzonych jak i tych u których emalia odpadła, w szczególności,.
Reasumując: artykuły spożywcze zamrożone na czas dłuższy ,to niekoniecznie zdrowe artykuły.I niech niska temperatura nie usypia naszej czujności.Najlepiej zamrażać na kilka dni.
A teraz coś świeżego na obiad.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz