czwartek, 14 stycznia 2016

Takie rady dotyczące zamrażania:
Pamiętajmy,że każdy płyn zamarzając zwiększa  swoja objętość,zatem nigdy nie nalewajmy do pełności.
Do zamrażania najlepiej nadają się naczynia plastikowe  i woreczki foliowe.W żadnym przypadku nie powinny być ani szklane,ani porcelanowe ,a także metalowe,bo te pierwsze tylko mogą popękać natomiast ostatnie zdecydowanie szkodzić znajdującym się wewnątrz artykułom a w efekcie końcowym i nam.Podobno w  czasie obniżania się temperatury  zachodzą jakieś niepożądane procesy. I dotyczy to także naczyń emaliowanych i to zarówno tych nie uszkodzonych jak i tych u których emalia odpadła, w szczególności,.

Reasumując: artykuły spożywcze  zamrożone na czas dłuższy ,to niekoniecznie zdrowe artykuły.I niech niska temperatura nie usypia naszej czujności.Najlepiej zamrażać na kilka dni.

A teraz coś świeżego na obiad.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz