sobota, 16 stycznia 2016

Zdaje sobie sprawę,że niektóre rady są równoznaczne z wyważaniem ,otwartych drzwi ,jak choćby ta pierwsza,ale nie wiem też, czy powinnam,ją pominąć?

-Rozmrożonego produktu,nie wolno ponownie zamrażać.Chyba,że jest to po jego obróbce termicznej,np surowe zamrożone mięso po rozmrożeniu nie należy ponownie zamrażać,ale po upieczeniu go,czy ugotowaniu,już tak.
-Nie należy do zamrażalnika wstawiać ciepłych potraw,ponieważ intensywnie parując pokryją zamrażalnik ,lodem lub szronem,a to powoduje większy pobór energii.
-Zamrożonych filetów rybnych nie powinno się rozmrażać,lecz od razu kłaść na patelnię i przyprawić.Filet wcześniej rozmrożony traci konsystencję wygląd i smak.Ale tłuszcz na patelni winien być bardzo,bardzo gorący.Inaczej ryba będzie do patelni przywierać.
-Zanim zamrozisz  mięso w kawałkach poowijaj porcje w folię do żywności.Łatwiej będzie wyjąć z zamrażalnika odpowiedni kawałek.
-Przed zamrożeniem drobiu,należy go przez 12 godzin wychłodzić.To jest odstawić w chłodne miejsce,lub do lodówki.
-Rozmrażanie drobiu winno odbywać się bardzo wolo.Należy z zamrażalnika przenieść go do lodówki.Im wolniej się rozmraża,tym lepszą zachowuje jakość.W zależności od wagi,czas rozmrażania winien wynosić od 12,do 24 godzin.

Nie,to nie koniec.Do tematu tego jeszcze wrócę,ale chciałabym poruszyć też dziś temat warunków jakie winni działkowcy stworzyć roślinom.to znaczy,co one potrzebują  i czy mamy możliwości je spełnić.Ponieważ do wiosny ,niestety jeszcze dwa miesiące,będzie czas na przemyślenie.Ale dwa miesiące to już nie trzy.A dnia przybyło 32 minuty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz