sobota, 4 czerwca 2016

KALAREPKA.To także warzywo kapustne,bardzo,ale to bardzo zdrowe.Bo wiecie co?.Bo ,ona w swoim zgrubieniu,zatem tym co jest w niej zmagazynowała wszystko to, co najlepsze dla człowieka.Poza witaminami i sulforafanem,tym "przeganiającym "szkodliwe substancje ,które w efekcie końcowym budowałyby komórki rakowe,jest jeszcze ona bogata w INULINĘ.A co to takiego?To jest to co wszystkim,absolutnie wszystkim jest potrzebne,ale szczególnie osobom z podwyższonym poziomem cukru,czyli chorym na cukrzycę.To inulina  łagodzi objawy tej choroby.Ponad to potrzebna jest wszystkim ludziom,bo jej brak w organizmie, to jak balon bez powietrza.Rośliny wiedza,że należy ją magazynować i np.jest też jej dużo we wszelkich głąbach .kapust,lub salaty.A moja sąsiadka mówi na te głąby kaczany,bo to po litewsku,bo tam się urodziła.Ale - jak się zwał tak zwał a ten magazyn np.w głąbach,czy w zgrubieniu kalarepki ma posłużyć za pierwszy pokarm dla tych roślin w drugim roku prawy.W drugim,by uzyskać nasiona .Jednak przebiegły człowiek,wykorzysta ten pokarm dla siebie.I dobrze i tego się trzymajmy.

Zatem co?..............zatem surówka z kalarepki.Ja, jako ten niespokojny kuchenny duch stworzyłam tę surówkę w takiej kompozycji.Innej jak podawałam kiedyś.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz