sobota, 4 czerwca 2016

Warzywa kapustne,może nie wszystkie w grupie,ale z pewnością kapusta włoska jest bardzo bogata w wapń.Zatem wskazane jest ,choćby czasem,zamienić kalafior na tę kapustę.Szczególnie winny taką roszadę ,taką zamianę stosować Panie,bo są bardziej podatne na odwapnienie kości jak Panowie.I choć powszechnie wiadomo.,że wapno to mleko i jego przetwory i także [o dziwo] sardynki,to jednak pokarm winien być urozmaicony ,więc może "nawapnować się"czasem włoską kapustą.Ale jak to zrobić by poza tym,że będzie zdrowa,była jeszcze smaczna.?Proponuję główkę kapusty włoskiej przekroić na 4 części.Krótko, 10,15 minut gotować w osolonej wodzie.Potem wodę odlać i dobrze kapustę osączyć na sicie .Ułożyć na blasze ,lub blaszanym półmisku wysmarowanym masłem i odkroiwszy głąby z każdej ćwiartki ułożyć je tymi odcięciami do spodu.|Pewną ilość [dowolną] kiełbasy pokrojonej w plasterki powkładać ,podważając nieco liście.Nie będzie to trudne,bo liście są już miękkie.Ilość kiełbasy wg. upodobania.Teraz wszystko posypać tartym ,raczej ostrym serem i zapiec w piekarniku do miękkości,aż ser się rozpuści.Polecam też ,osobom lubiącym ostre jedzenie,by co 5,czy 6 plasterek kiełbasy obtoczyły w ostrej papryce,jednak bez przesady.I nie myślcie sobie Kochani,że to nie jest smaczne.To nie jest smaczne,.....................to jest pyszne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz