sobota, 4 czerwca 2016

Zapewniam Was Kochani,że wyśmienicie smakuje i komponuje się idealnie z gotowanym mięsem.Bo -  jeżeli już mięso,to od czasu do czasu  winno być gotowane,bo takie nie ma,i bardzo dobrze,że nie ma węglowodorów aromatycznych.No - powiedzmy,niezbyt zdrowych.Co nie oznacza,że od czasu do czasu....................itd.ale wracam do :

SURÓWKA Z KALAREPKI.
=======================
Będą potrzebne 2,lub 3 średnie kalarepki, 4 marchewki i 4,lub 5 łyżek oleju i 2 łyżki tartego chrzanu ,sól i 1 łyżka cukru. Przygotowane składniki należy obrać ze skórki i dla wygodniejszego trzymania pozostawić korzeń u kalarepki.I właśnie,trzymając za ten korzeń,zetrzeć ją na tarce o dużych oczkach pozostawiając jednak jakąś jedną czwartą  jej.Tę część przy korzeniu bo może być łykowata i nie tak delikatna jak część szczytowa .Marchew natomiast nie na tarce,tylko potraktować strugaczką do warzyw,by uzyskać cienkie  i długie wiórki.Teraz wymieszać wszystko z chrzanem i olejem i cukrem [koniecznie] i solą.To jest ....................pyszne.Nie tylko zdrowe ,ale i smaczne.

I co to jeszcze takiego zdrowego posiadają warzywa kapustne?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz