niedziela, 1 marca 2015

BLINY ,ZE ŚMIETANĄ
===================

Szklankę mąki gryczanej ,należy zaparzyć,dwoma szklankami gorącego mleka  mieszając.Gdy nieco przestygnie dodaje się 2 dkg.rozdrobnionych drożdży.I niech tak sobie stoi w cieple około pół godziny ,aby podrosło.Po tym czasie dodajemy 2 jaja ,małą łyżeczkę soli i 1 szklankę mąki pszennej.Mieszając dodajemy jeszcze szklankę ciepłego mleka.ZROBIONE.Odstawiamy je znów na pół godziny.Po tym czasie wylewamy małe porcje na patelnie z gorącym masłem.Do blinów podaje się śmietanę,lub świeże masło,lub bryndzę,kawior,sardele a nawet śledzie,zależnie od gustu i apetytu.I tu muszę stwierdzić,że mój ojciec zawsze miał gust i apetyt na kawior,ale na tym się kończyło.

I ja także kończę dziś.Od poniedziałku znowu się przez dwa tygodnie "rehabilituję" i z tej przyczyny  moja obecność  na blogu,może być o różnych porach.Pozdrawiam Wszystkich Moich czytelników,Wasza ciotkamalinka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz