Kilka,dosłownie kilka porad praktycznych.Resztę zostawiam na jutro bo jutro.
Miękkie pomidory,zrobią się twarde gdy włożysz je na kwadrans do wody z kostkami lodu.Lepiej będą się kroić. Cebula do pomidorów jest smaczniejsza gdy poza solą dasz jej też odrobinę cukru.A wszystko razem bardzo łagodnieje po dodaniu oleju.
Jeżeli polejesz pomidory wrzątkiem i natychmiast po tym zimną wodą bez trudu zdejmiesz z nich skórkę.
Ogórki i kalafiory [te szczególnie] nie powinny być przechowywane razem z pomidorami.Bardzo szkodzi im i innym warzywom też "oddech pomidorowy" powodujący gnicie tychże.
Kolby kukurydzy nie gotuj w słonej wodzie.Posolisz je po ugotowaniu.Od soli zawartej w wodzie robią się łykowate.Zachowają i smak i wygląd gdy do wody dodasz odrobinę soku cytrynowego.
Ugotowany szpinak ..........na raz.Odgrzewany jest szkodliwy dla zdrowia.Także przechowywany w lodowce winien mieć dostęp powietrza.Szczelne opakowanie ,to trucizna pod postacią azotynów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz