wtorek, 5 maja 2015

Kilka,dosłownie kilka porad praktycznych.Resztę zostawiam na jutro bo jutro.

Miękkie pomidory,zrobią się twarde gdy włożysz je na kwadrans  do wody z kostkami lodu.Lepiej będą się kroić. Cebula do pomidorów jest smaczniejsza  gdy poza solą dasz jej też odrobinę cukru.A wszystko razem bardzo łagodnieje po dodaniu oleju.

Jeżeli polejesz pomidory wrzątkiem i natychmiast po tym zimną wodą bez trudu zdejmiesz z nich skórkę.

Ogórki i kalafiory  [te szczególnie] nie powinny być przechowywane razem z pomidorami.Bardzo szkodzi im i innym warzywom też "oddech pomidorowy" powodujący gnicie tychże.

Kolby kukurydzy nie gotuj w słonej wodzie.Posolisz je po ugotowaniu.Od soli zawartej w wodzie robią się łykowate.Zachowają i smak i wygląd gdy do wody dodasz odrobinę soku cytrynowego.

Ugotowany szpinak ..........na raz.Odgrzewany jest szkodliwy dla zdrowia.Także przechowywany w lodowce winien mieć dostęp powietrza.Szczelne opakowanie ,to trucizna pod postacią azotynów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz