poniedziałek, 4 maja 2015

Nieprzyjemny zapach gotujących się brokułów,można znacznie złagodzić gdy do wody dodamy kawałek chleba.

Gotowana na jarzynkę marchewka ,będzie smaczniejsza gdy do wody dodasz łyżkę masła  a pod koniec gotowania nieco soku jabłkowego.

Pod wpływem tłuszczu,marchew nabiera słodkiego smaku,a poz tym tłuszcz jest potrzebny,by ułatwić przyswajanie przez organizm,karotenu,tj prowitaminy A,która to zostaje przetworzona w wątrobie w  witaminę A.Z resztą ,podobnie jest z jajkami.Jadanie ich bez tłuszczu ,to pozbawianie się witamin.

Mate pieczarki skropione odrobiną soku z cytryny [odrobina] ,nie pociemnieją po smażeniu.

Leśne grzyby myj krótko.Pozostawienie ich w wodzie,to utrata smaku i zapachu.No  -  wyjątek stanowią gąski,które są zawsze zapiaszczone i aby piasek się od nich odlepił musza się moczyć,ale tu też mam radę.W dobrze posolonej wodzie czas moczenia skraca się do połowy.

Suszone ogonki grzybowe możesz zmielić w młynku do kawy i zmielony proszek przechowywać szczelnie zamknięty.Używaj go do zup i sosów .

Świeże warzywa gotuj w jak najmniejszej ilości wody i nie wylewaj jej.Zużyj do zupy czy sosu,zawiera ona bowiem sporo związków mineralnych.

Kalafior mocz w wodzie z solą,by wypłynęły z niego ,ewentualnie,jakieś ślimaczki itp.Dodanie mleka do wody w której gotujesz kalafiora nada mu biel i delikatny smak.

Jutro cd.porad.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz