piątek, 8 maja 2015

SKŁADNIKI SURÓWKI LUX   tak ją nazwałam.
======================================
1 mały kalafior  lub pół  większego,SUROWY
2 szklanki zielonego groszku surowego, tj rozmrożonego,
1 szklanka oliwek
1 duża czerwona papryka,
1 pęczek cebuli ze szczypiorem.
3 ząbki czosnku,
1 łyżka przyprawy ostrej do mięs na grilla,1 łyżka cukru,3 łyżki octu balsamicznego,kilka łyżek oliwy lub oleju.

Wszystko co jest do umycia należy umyć.Z papryki wydrążyć środek.Kalafior [tylko samą różę]    zetrzeć na tarce o grubych oczkach,trzymając go za łodygę,lub drobno posiekać.Przyznaje posiekany  lepszy.Rozdrobnić nieco oliwki,szczególnie jeżeli są to te większe.Pokroić w kostkę paprykę,W cieniutkie piórka cebulę i posiekać szczypior.Przecisnąć przez praskę czosnek.Wszystko wymieszać ,a dodatki takie jak cukier ocet itp,ewentualnie zwiększyć.TO JEST PYSZNE.I tylko jeszcze jedna uwaga .Proszę nie myśleć,że "czy ocet balsamiczny,czy zwykły to wszystko jedno"...........o nie.Jest to taka różnica jak miedzy mną a Misiem Puchatkiem.Kto jednak go nie chce dodać ,niech doda sok z cytryny,by warzywa nie pociemniały,bo będą nie apetycznie wyglądać.I proszę nie bać się surowego kalafiora.We Francji już dawno jest jadany.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz