piątek, 7 sierpnia 2015

Cukinie jako dodatek do deserów proponuje wykonać na próbę.Czy będzie to Państwu smakowało czy nie.? Podaje próbne proporcje.

Z 1  szklanki cukru i ćwierć szklanki wody ugorować syrop ,do którego należy dać pokrojoną w kostkę [małą kostkę] 1 małą cukinie.Oczywiście cukinię należy pozbawić skóry i gniazd nasiennych.Gotować około 15 min,aż cokinia zrobi się nieco przezroczysta.Gotować po woli i mieszać.Potem dodać sok wyciśnięty z jednej małej cytryny i  trochę skórki cytrynowej i jeszcze pogotować 5 min. Po tym czasie skórkę wyjąć.Gorące nakładać do małych słoiczków ,takich na jeden raz.Odwrócić do góry dnem "by chwyciły"Można przechowywać aż do wiosny .Budyń,kisiel galaretka owocowa i lody polane takim słodko-kwaśnym sosem cytrynowo-cukiniowym ..............to pachnąca pyszność.Że już nie wspomnę o tym ,jaki smaczny jest kawałek ciasta z dodatkiem  takiego sosu. ,nie za dużo jednak i raczej samą cukinię należy dodać nie sos by nie rozmoczyć zbytnio ciasta.I jeszcze na koniec................komu nie przeszkadza  cytrynowy zapach proponuję skórkę  pokroić w maleńkie kawałeczki i pozostawić w przetworze,albo dać utartej na tarce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz