piątek, 7 sierpnia 2015

I jeszcze ,na koniec cukiniowych przepisów "Cukinia, ala,  dynia".Idealny dodatek do drugiego dania,do kaszy i ryżu szczególnie.

Cukinia marynowana.
==================
Zagotować 1 kg cukru z 1 szklanką octu,i kilkoma goździkami.Przygotowane 4 ,do 5 cukini i pokrojone w kostkę wielkości około 1x1 cm wrzucić do wrzącego  syropu.Gotować na wolnym ogniu około 25 min.Gorące nakładać do słoików.odwrócić jak zwykle na kilka minut  do góry dnem.Gwarantuję,że bardzo dobrze będą się przechowywały.Leżeli kiedykolwiek przygotowana cukinia  nie zmieści się do syropu,gotujemy partiami.Najpierw jedną,wyjmujemy łyżka cedzakową,potem drugą partię.Po ugotowaniu całości uzupełniamy syrop w słoikach.

Na koniec ,pozdrawiam Pana Piotra ,męża,Madzi i informuję,że Pana plany z posadzeniem winorośli na działce  pochwalam...............a jeszcze jak będą takie pogody..............,ale,ale przed tym należy dowiedzieć się wiele na jej temat,temat winorośli,a jak by powiedzieli Rzymianie,na temat winnego krzewu.Ponieważ do sadzenia jeszcze wiele czasu,postaram się coś poradzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz