czwartek, 6 sierpnia 2015

Placuszki z cukini.
===============
Placuszki robi się w ten sposób,że po obraniu ze skórki i wykrojeniu z środka gniazd nasiennych,trze się na tarce o drobnych oczkach ,podobnie jak ziemniaki.Ale cukinia ma od ziemniaków więcej wody i z tego powodu należy ją po starciu przełożyć na sito na kilka minut,by ta woda,ten sok trochę ociekł .w ten sposób uzyskamy gęstsze  ciasto ,do którego należy dodać,2 lub 3 łyżki maki, 1 jajo i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i szczyptę soli.Wszystko wymieszać  i smażyć małe placuszki na gorącym tłuszczu,po obu stronach.Przyrumienić.Robi się je z reszta podobnie jak placki ziemniaczane.I teraz w zależności na co mamy apetyt,te placuszki posypujemy cukrem pudrem lub kładziemy na środek łyżkę dobrego drzem,lub konfitury.Ale możemy też podać je z przysmażoną z cebulką kiełbasą w plasterkach,lub z pieczarkami.A możemy też do ciasta dodać kawałki kiełbasy,lub jakiegoś mięsa z wczorajszego obiadu,ale wtedy do ciasta dodajmy też odrobinę pieprzu lub ostrej papryki i do takich placuszków,nadziewanych ,podaje się już tylko keczup.To jeden ze sposobów użycia cukini,o innych jutro.Na razie dziś Kochani macie co jeść.I liczę też na waszą inwencję i zmysł kulinarny,który pozwoli wzbogacić te przepisy ,które podałam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz