piątek, 7 sierpnia 2015

No to ......cukinia.Oczywiście,nie będę podawała przepisu na leczo bo każdy ma swój.A leczo bez cukini,to nie leczo.Przypomnę może tylko,że taką bazę do leczo,można teraz zrobić w większej ilości i spasteryzować w słoikach z przeznaczeniem na zimę.Potem tylko do tej bazy, dodać kiełbasy i danie gotowe.

Tę bazę do pasteryzacji robię tak: 1 szklanka oleju,2 duże cukinie, 3 żółte papryki,3 czerwone papryki 3 cebule i 1 ostrą papryczkę po umyciu pozbawieniu pestek i rozdrobnieniu  prużę około 20 min,mieszając,Na koniec dodaję łyżeczkę soli i łyżkę cukru.Po wystudzeniu nakładam do słoików i pasteryzuję około 20 min.Wynoszę w chłodne miejsce.Zimą jak to mówią stare gospodynie "jak znalazł".Te 20 min.pasteryzacji uważam za konieczne,bo w leczo nie ma konserwantów np. pod postacią octu który jest ot,choćby w papryce marynowanej.

A teraz cukinia jako dodatek do deseru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz