środa, 19 sierpnia 2015

Namawiam,gorąco namawiam wszystkich na przetwarzanie owoców i warzyw,a szczególnie jak je mamy na działce.Słyszę i widzę co się dzieje,co spowodowała susza.Płody ziemi wszystkie będą o wiele droższe.Już drożeją.Że nie wspomnę o tym ile będą kosztowały w zimie................I problem jabłkowy ,zdaje się  samoistnie się rozwiąże.Sadownicy maję o wiele mniej do zaoferowania jak w ubiegłym roku.I chyba  sami nasze jabłka zjemy.Ale póki co .tak by się przydało kilka słoików przesmażonych jabłek i oczekujących na sporządzenie z nich szarlotki.A jeżeli jeszcze do tego z własnego mini sadu to i nic się nie zmarnuje  ,i tanio i smacznie.Proponuję na 1 kg obranych jabłek dać 30 dkg cukru,odrobinę cynamonu i przesmażyć to krótko i jeszcze gorące przełożyć do słoików,mocno zamknąć i odwrócić do góry dnem by się na pewno zamknęły.Niech tak postoją nawet pół godziny.Gwarantuje że dobrze się przechowają ,bo jabłka mają własny  konserwant ,kwas.|I jakie to mile,gdy w zimie ,za oknem śnieżyca,termometr wskazuje -10 st. a my otwieramy słoik  i  już w kuchni pachnie latem,pachnie działką i smarujemy tą jabłkową konfiturą,lub dżemem,jak kto woli np naleśniki,lub pieczemy szarlotkę.

A podam zaraz przepis na szarlotkę,którą robi się 10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz