środa, 19 sierpnia 2015

Tę szarlotkę najlepiej lubię piec w prodiżu,co nie oznacza,że można także w piekarniku.

Będą potrzebne około 30,40 dkg biszkoptów 1 słoik około 0,9 l.i  4 łyżki masła 4 łyżki cukru i 4 łyżki maki.

Na wysmarowaną tłuszczem ,lub wyłożoną specjalnym papierem do pieczenia formę kładziemy biszkopty.Powinny być dwie warstwy,co najmniej na to wylewamy przesmażone jabłka i posypujemy kruszynkami  [ jak ciasto drożdżowe] sporządzonymi z maki cukru i masła.Kruszynki robi się bardzo łatwo i szybko ,delikatnie mieszając w palcach ,te trzy składniki,ale ich nie zagniatać,nie łączyć ,a dzielić.Ta informacja dla tych osób,które jeszcze nigdy kruszonki nie sporządzały.Piecze się do momentu,aż one ,te właśnie kruszonki,zaczną się rumienić.Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.Cała praca przy takim cieście ,to kilka minut,a jakie dobre,jak biszkopty robią się jabłeczne a jabłka biszkoptowe.A jeżeli chcemy szarlotkę podać w sposób bardzo elegancki ,to  każdy kawałek  dekorujemy bitą śmietaną.Może być ,gotowa z podciśnieniowego opakowania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz