sobota, 22 sierpnia 2015
Podaję małą porcję,...............na próbę. 1 kg małych,jędrnych,świeżych ogórków 3 większe papryki,2 średnie cebule, 4 łyżki musztardy 1 łyżeczka soli 4 łyżki cukru 7,lub 8 łyżek oleju.Warzywa myjemy .Ogórków nie obieramy ze skórki .Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych.Cebulę obieramy i teraz wszystko kroimy w kostkę lub paseczki.Ja wolę paseczki,ale winny być cienkie.Należy wszystko wymieszać posolić posłodzić i postawić na dwie godziny .Po tym czasie dodać olej i musztardę,której może być mniej lub więcej w zależności od upodobania.Jeżeli robimy to do obiadu,to powstały sok przed dodaniem oleju należy,nieco odlać,ale jeżeli na zimę to po napełnieniu słoików podolewać do nich i pasteryzować około 15 minut. A dalej jak zwykle ,ustawić do góry dnem by lepiej się zamknęły.W zimie jak znalazł a i do obiadu też smaczne i proponuję taką sałatkę podać na kolację do wędliny,a już do kiełbasy z grilla........................no co tak,spróbujcie sami.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz