niedziela, 24 stycznia 2016

Nic nie wymyślałam.Przypomniałam bowiem sobie jak,o ! ,bardzo dawno temu Liga Kobiet w Łodzi ogłosiła konkurs na zdrowe,szybkie w wykonaniu  i smaczne danie obiadowe.I wygrał mój BIGOS WIOSENNY.Wtedy robiłam go tak:A robiłam tam na miejscu i jury   się przyglądało.Ugotowałam pół główki słodkiej kapusty .Po ugotowaniu i odlaniu wody ,dodałam puszkę groszku,bez zalewy oczywiście i pół kurczaka z rożna pokrojonego na male kawałki,po oddzieleniu  od kości,do tego nieco soli 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę masła i duży pęczek zielonego koperku,wszak to bigos wiosenny.A teraz robię go nieco inaczej.Bo też możliwości są inne.Wtedy np.nie było,po prostu nigdzie w żadnym sklepie nie było filetów drobiowych.A  dziś są i je  kupuję tj. dużego fileta kroję na kawałki i dodaje dwie łyżki oleju 1 łyżeczkę cukru 2 łyżeczki Magi i 1 łyżeczkę ostrej papryki.Mieszam i odstawiam na 2 godziny.Gotuję słodką kapustę,koniecznie cały czas odkrytą,lekko posoloną,bo taka szybciej się gotuje i jeszcze zmieniłam to,że do tej kapusty dodaję dwie drobno pokrojone cebule,one nadają lekko słodki smak kapuście,a że się rozgotują ,nie są widoczne [ wyjaśniam to na okoliczność gdy gotowanej cebuli się nie lubi] .Po ugotowaniu i odlaniu wody także jak poprzednio dodaję puszkę zielonego groszku i na koniec usmażonego na rumiano na patelni pokrojonego fileta dodając nieco tłuszczu  i dużo zielonego posiekanego koperku i na koniec jeszcze łyżkę cukru i sok wyciśnięty z połowy cytryny i jak trzeba dosolić to do smaku dosalam a już na sam  koniec łyżkę masła. Wymieszane podaje się w salaterce i każdy nabiera ile chce,a chce,oj chce.

I tak myślę,że jak już" poszłam" w te kulinaria.............

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz