piątek, 26 lutego 2016

KROKIETY Z RYŻU Z PARMEZANEM.przytaczam w oryginale.
|Ugotować na rosole lub na mleku,na bardzo miękko ćwierć litra ryżu.Gdy przestygnie,wymieszać go z łyżką młodego masła,utartego na pianę,z trzema surowymi żółtkami i 3 lub 4 łyżkami tartego parmezanu i solą do smaku,.Podłużne krótkie wałeczki maczać w rozbitym jajku,obtaczać w bułce i smażyć na maśle,obrumieniając ze wszystkich stron.Jest to bardzo pożywne i jednocześnie eleganckie danie na postny obiad.

To tyle autorka ,a ja ze swojej strony sporządzam do tego sos szczypiorkowy lub z natki zielonej pietruszki. Rozpuszczam dwie łyżki masła ,dodaję ,nieco ponad pół łyki mąki, rozprowadzam ją i wlewam szklankę zimnej wody,wkruszam do smaku kostkę bulionową,nie całą i po wymieszaniu i jak zgęstnieje dodaję szczypior lub pietruszkę.
A po tym daniu chce się pić.Proponuję wodę mineralna z kostkami zamrożonego soku owocowego,np .wiśniowego,lub z czarnej porzeczki o który nie trudno jak mamy lodówkę z zamrażalnikiem i jak mamy wytłoczkę po czekoladkach,którą proponuje napełnić sokiem i zamrozić.Im więcej kostek w  szklance,tym napój smaczniejszy................a jeszcze, zimny?..............o to już tylko...........mniam,mniam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz