niedziela, 28 lutego 2016

W ramach tego schodzenia na ziemię przepis na KARPIA,ALE MOŻE TEŻ BYĆ  PSTRĄG LUB LIN.
RYBA DUSZONA ,PO ŻYDOWSKU.
Oczyszczoną posolona i popieprzoną rybę i pokrojoną w dzwonka odłożyć.W tym czasie poszatkować włoszczyznę i posiekać drobno  7,lub 8 cebul.Dać łyżkę ,dużą masła ,zalać litrem wody i pod przykryciem poddusić. posilić i dać też łyżkę cukru,wymieszać.Gdy już jarzynka miękka,ułożyć na niej w rondlu kawałki ryby i dusić jeszcze około pół godziny na bardzo wolnym ogniu,by się ryba nie rozpadła.Wydać na  gorącym półmisku na jarzynach i po wierzchu polać sosem.
Ot -  i danie postne,przy okazji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz