środa, 2 marca 2016

Do bardzo małokalorycznej zupy potrzebna jest młoda kapusta.Może być też ubiegłoroczna  ,ale z młodej zupa smaczniejsza.Są  jej dwie wersje.Bardzo mało się od siebie różnią.Zatem:

Poszatkować niedużą główkę białej  kapusty  i dwie cebule i dwie słodkie papryki i to wszystko  zalać wodą tak by było tylko nią pokryte.gotować bez pokrywki .Po 20 min. gotowania dodać 2 duże pomidory pokrojone w kostkę,lub pomidory z puszki.Dwie kostki rosołowe i albo mielony pieprz,albo ostrą paprykę w proszku.W tej zupie nie ma ziemniaków,ale jest gęsta od warzyw.Winna być ostra w smaku.To pierwsza wersja.A druga.?.....................to tylko dodanie do niej usmażonego fileta drobiowego,dobrze przyrumienionego na maśle i pokrojonego w kostkę.O ! taka z filetem to coś niezwykle smacznego  bo mięso dodane ,przecież na końcu ,już po ugotowaniu ,zachowuje swój smak i nie jest" wymoczone" wcześniejszym gotowaniem.............to po prostu jest pyszne i by stanowiło całość  obiadu [ejn top] można dodać do tej zupy przyrumienione na patelni  kawałki razowego chleba .

Wiem,wiem choroby iglaków czekają,

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz