KRUSZON [BOWLE ] to jest to.
Kruszon jest bardzo orzeźwiającym mrożonym napojem,zarówno w dni upalne jako też i podawany wśród tańca.Przyrządzać go można z najrozmaitszych win białych ,począwszy od lekkiego stołowego,aż do wykwintnych kruszonów z wina francuskiego i szampana..Dodaje się do niego różne świeże owoce,stosownie do pory roku jak : poziomki,truskawki,morele brzoskwinie ananasy i pomarańcze krajane w talarki.Dla zapachu i wzmocnienia wlewa się zwykle koniaku lub kirschu ,albo likieru Maraschino,Abrikotine etc.Wyjątek stanowi kruszon z szampańskiego wina do którego nie dodaje się żadnych spirytualji,tylko same owoce np. ananas,truskawki lub brzoskwinie..Kruszon podaje się zwykle w kryształowej wazie lub dzbanie napełnionym w mniejszej połowie [ niestety tak jest napisane : w mniejszej połowie] drobnymi kawałkami czystego lodu.Do nalewania zaś służy szklana chochelka [łyżka wazowa ] z długą rączka..
Jakież inne to jednak były czasy?Dziś szczytem elegancji jest podawanie szampana z truskawkami.Pracy nie tyle co 100 lat temu a też smacznie i elegancko.Preferował to ostatni car Rosji ,z natury bardzo dobry człowiek ,lecz na cara się nie nadawał.Zdecydowanie brakowało mu wyobraźni I popatrzcie............ za to że uwłaszczył chłopów ,to go zabili.Życie nie jest sprawiedliwe ,ale kto powiedział ,że sprawiedliwe ma być.
Pomimo wszystko życzę dalszego pogodnego [jednak jest słońce]spędzania czasu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz