niedziela, 27 marca 2016

KRUSZON  [BOWLE ]  to jest to.
Kruszon jest bardzo orzeźwiającym mrożonym napojem,zarówno w dni upalne jako też i podawany  wśród tańca.Przyrządzać go można z najrozmaitszych win białych ,począwszy od lekkiego stołowego,aż do wykwintnych kruszonów z wina francuskiego i szampana..Dodaje się do  niego różne świeże owoce,stosownie do pory roku jak : poziomki,truskawki,morele brzoskwinie ananasy i pomarańcze krajane w talarki.Dla zapachu i wzmocnienia wlewa się zwykle  koniaku lub kirschu ,albo likieru Maraschino,Abrikotine  etc.Wyjątek stanowi kruszon z szampańskiego wina do którego nie dodaje się żadnych spirytualji,tylko same owoce np. ananas,truskawki lub brzoskwinie..Kruszon podaje się zwykle w kryształowej wazie lub dzbanie napełnionym w mniejszej połowie  [ niestety tak jest napisane : w mniejszej połowie] drobnymi kawałkami czystego lodu.Do nalewania zaś służy szklana chochelka [łyżka wazowa ] z długą rączka..

Jakież inne to jednak były czasy?Dziś szczytem elegancji jest podawanie szampana z truskawkami.Pracy nie tyle co 100 lat temu a też smacznie i elegancko.Preferował to ostatni car Rosji ,z natury bardzo dobry człowiek ,lecz na cara się nie nadawał.Zdecydowanie brakowało mu wyobraźni I popatrzcie............ za to że uwłaszczył chłopów ,to go  zabili.Życie nie jest sprawiedliwe ,ale kto powiedział ,że sprawiedliwe ma być.

Pomimo wszystko życzę dalszego pogodnego [jednak jest słońce]spędzania czasu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz