Pani Maria Ochrowicz Monatowa ,autorka starej książki kucharskiej poleca:
DYNIA NA KWAŚNO.
=================
Kawałek oczyszczonej dyni poszatkować jak marchew i zagotowawszy w słonej wodzie odcedzić na sito.Zrobić zaprażkę z łyżki mąki i masła,i rozprowadzić ćwierć litrem kwasu ogórkowego,lub barszczu żytniego i ćwierć litrem kwaśnej śmietany,włożyć do tego dynię .Wsypać usiekanego kopru i pietruszki,a gdy się poddusi wydać do ryżu lub makaronu i duszonego mięsa.
O ! miałabym tu swoje uwagi i aż mam tremę....................ale wydaje mi się,że kawałek dyni , licząc na te ćwierci ,to nie kawałek tylko kawał,no i posoliłabym i dodała nawet łyżeczkę cukru by nabrało to bardziej konkretnego smaku.
Ja autorką książki kucharskiej nie jestem ,ale też polecam..............a co ? i też warzywo dyniowate.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz