środa, 30 marca 2016

Pani Maria Ochrowicz Monatowa ,autorka starej książki kucharskiej poleca:
DYNIA NA KWAŚNO.
=================
Kawałek oczyszczonej dyni poszatkować jak marchew i zagotowawszy w słonej wodzie odcedzić na sito.Zrobić zaprażkę z łyżki mąki i masła,i rozprowadzić ćwierć litrem kwasu ogórkowego,lub barszczu żytniego i ćwierć litrem kwaśnej śmietany,włożyć do tego dynię .Wsypać usiekanego kopru i pietruszki,a gdy się poddusi wydać do ryżu lub makaronu i duszonego mięsa.

O ! miałabym tu swoje uwagi i aż mam tremę....................ale  wydaje mi się,że  kawałek dyni , licząc na  te  ćwierci ,to nie kawałek tylko kawał,no i posoliłabym  i dodała nawet łyżeczkę cukru by nabrało to bardziej konkretnego smaku.

Ja autorką książki kucharskiej nie jestem ,ale też polecam..............a co ? i też warzywo dyniowate.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz