czwartek, 23 czerwca 2016

MIKS  LETNI, na teraz,do ugotowanego na sypko  ryżu.
1 kg.pieczarek poszatkować w plasterki i na  5,6 łyżkach oleju  krótko usmażyć [nie rumienić].Oddzielnie pokroić  2  duże papryki,jedną czerwoną druga żółtą i dwie cebule ,w talarki.Wymieszać na misce i posypać 2,3 łyżkami jakiejś ostrej przyprawy z papryką.Mnie najbardziej odpowiada pikantna do drobiu.Także posłodzić  1 łyżka cukru.I niech tak to postoi nawet ze dwie.3 godziny.Po tym czasie dodać do pieczarek wymieszać i jeszcze około 10 minut smażyć,mieszając .Ułożyć piramidę na ryżu wkładając w jej środek np. udko gotowane z drobiu.

A teraz  MIKS LETNI NA ZIMĘ.
Przyrządza się identycznie - do pewnego momentu.Po pokrojeniu papryki w paseczki i cebuli w talarki i po dodaniu przypraw i cukru pozostawia się to na dłużej.Nawet na kilka godzin,by puściło sok.I do tego dodaje się podsmażone  krótko  [10 minut] ,trochę przestudzone,  ale  nie całkiem pieczarki.Potem jeszcze 4 łyżki lub więcej [jak kto lubi] octu balsamicznego i ;po wymieszaniu nakłada do słoików  uzupełniając je pozostałym sokiem i pasteryzuje około 10 minut licząc od zagotowania.W zimie podaje na zimno jako jarzynkę, do ryżu klusek lub.....................jako przekąskę na małych plackach ziemniaczanych.
Ta konserwa dobrze się przechowuje.Należy tylko sprawdzić po pasteryzacji czy zamknięta , stawiając słoiki do góry dnem na kilka minut ,zaraz po wyjęciu z wody,gdy jeszcze gorące.

I jak łatwo zauważyć ,do tego MIKSU ,nie dodaje się wody i w tym tkwi cała tajemnica dobrego przechowywania i odpowiedniego smaku.W przypadku gdy stwierdzi się,że jednak soku jest za mało należy dodać oleju.

Starałam się bardzo dokładnie opisać sposób wykonania ,albowiem będą wykonywały to osoby które nigdy przetworów na zimę nie robiły.I jeszcze na koniec tak uwaga:Oczywiście - wielkości  podane przeze nie są tylko przykładowe.Można np, i  tak radze w przypadku robienia MIKSU na zimę wziąć 3 kg pieczarek i proporcjonalnie do nich ,także więcej pozostałych składników i przypraw,powiększając je proporcjonalnie do pieczarek.I jeszcze. to.........można użyć jakiegoś oleju smakowego...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz