Właściwości zdrowotne SELERA ,to przede wszystkim jego zdolność do rozpuszczania nagromadzonych szkodliwych substancji powodujących ból przy zginaniu stawów o witaminach nie wspominając.Zatem ,selera winny jadać osoby ze schorzeniami reumatyczno-artretycznymi , to szczawiany "zmiękną" jak tylko "poczują" selera.Szczawiany to coś co ,niestety wraz z niektórymi warzywami dostaje się do naszego organizmu to: szczaw,szpinak rabarbar i często nie brane pod uwagę pomidory.Tak,tak one też dostarczają szczawianów.Ale, jak to często bywa ,jednym szkodzą ,innym nie.Tym co szkodzą,winny choćby raz na tydzień zjadać porcję surówki z selera,która to przyznaje ,zbyt smaczna nie jest .Ten smak mogą zmienić dodatki.Mogą być różne.I tak np.proponuję surówkę na słodko,tj do około, trzech szklanek utartego selera i skropionego sokiem z cytryny by nie pociemniał dodać garść moreli suszonych pokrojonych w paseczki i łyżkę rodzynek.Posolić nieco i dodać jeszcze ewentualnie soku z cytryny,by zaostrzyć jej smak dodać szklankę jogurtu i pół szklanki majonezu.No -teraz daje się to zjeść.I druga wersja ..............na ostro:T eż trzy szklanki utartego selera i jeden słoiczek marynowanej malej cebulki i jedna puszka kukurydzy i kilka ząbków czosnku i nieco cukru i nieco octu balsamicznego i soli i kilka łyżek majonezu,tak by wszystkie składniki zostały nim potraktowane.A kto lubi ,może dodać nieco jakiegoś ostrego sosu.A ! ta to jest jest nawet smaczna.
Wertowałam starą książkę kucharską,lecz w niej ,hasło surówka nie występuje,ale seler - i owszem ,ale przyrządzony tak......................:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz