poniedziałek, 20 czerwca 2016

SELER, to także warzywo korzeniowe.Bardzo wymagające jak chodzi o jego uprawę,bo przede wszystkim potrzebuje gleby w doskonałej strukturze bogatej w substancję organiczną ,intensywnie nawiezionej obornikiem i że ,bardzo często należy je podlewać i pomagać by bulwa,"wychodziła" ponad powierzchnię zagonka.I wierzcie mi,to wszystko nie jest niemożliwe.Uprawiając je w ten sposób możemy uzyskać dorodne egzemplarze ,nawet ważące około 1 kg.Aha ! jeszcze to: posadzone po brzegach zagonów to coś na co liczą najbardziej,a to z tej przyczyny,że korzystają z wody nagromadzonej w ścieżkach po deszczu ,lub podlewaniu,,a to jest konieczne bo w stanie dzikim rosnące selery są roślinami błotnymi Stworzenie warunków podobnych  to połowa sukcesu,.Także - z powodu swojej "żarłoczności" nie lubią zbyt blisko mieć konkurenta .Wolą ,"sporą część stołu zastawioną jedzeniem,, mieć tylko dla siebie."Już teraz ,lub niebawem część liści położy się na zagonku i co z tego zapytacie,być może? Ano, to z tego,że należy je,te liscie oberwać i za jakiś czas położą się następne,i ponownie należy je oberwać i w ten oto sposób bulwa selera "wychodzi" ponad powierzchnię gleby,coraz,bardziej i coraz bardziej,a to sprzyja jej rozrastaniu się na boki.Bo przecież łatwiej jest "rozpychać "się w powietrzu jak w glebie- czyż nie.?I jeszcze jeden pozytyw z takiego sposobu uprawy wynika.Seler będzie miał korzenie tylko od spodu bulwy,na bokach nie,co oznacza ,znacznie mniejszą ilość odpadów przy obieraniu .Takie oto sekrety kryją warzywa i warto o nich wiedzieć,by nie winić siebie za niepowodzenie w uprawie.Oberwane liście warto ususzyć lub zamrozić z przeznaczeniem na zimę,a z pewnością nie należy ich żałować ,bo skoro leża to znaczy,że wytworzyła się miedzy nimi a bulwą warstwa korka i nie ma już przewodnictwa soków i ,że spełniły swoje zadanie i że" pałeczkę przekazują nowym" liściom  wyrastającym z środka.

A właściwości zdrowotne selera?....................

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz