poniedziałek, 16 lutego 2015

1 kg jakichkolwiek mrożonych filetów rybnych  [ po rozmrożeniu będzie ok.80 dkg] i 1 kg  pieczarek,dwie marchewki 1 por , półtorej szklanki ryżu 1 jajko i dodatki takie jak kawałek słodkiej bułki sól itp.Filety należy rozmrozić,bułkę namoczyć .I  filety i bułkę odciśniętą  przekręcić przez maszynkę,dodać jajko  posolić i wyrobić dokładnie.Formować male kotleciki ,obtaczać w bułce tartej i w środku każdego zrobić zagłębienie palcem i takie usmażyć.Ugotować ryż na sypko.Z  pieczarek wybrać tyle najzgrabniejszych ile jest rybnych kotlecików.Odłożyć.Resztę pieczarek pokroić drobno i usmażyć.Usmażyć też w całości  te wybrane.Odłożyć pieczarki by "zwolnić "patelnie na której usmażyć marchew z porami rozdrobnione, im bardziej tym niej czasu poświęcimy na to.Teraz marchew z porami wymieszać z ryżem.Kto lubi ,może dodać nieco ostrej papryki ,lub odrobinę sosu Tabasco.Układamy doprawiony ,może dosolony ryż w naczyniu żaroodpornym ewentualnie na półmisku .Na wierzch na ryż usmażone pieczarki.Potem rybne kotleciki,wgłębieniami  "do góry" i w każde wkładamy pieczarkę ogonkiem w to wgłębienie właśnie. Wszystko w kilka,dosłownie kilka minut podgrzewamy  w piekarnik,lub mikrofali.A jako surówkę proponuje : tartą marchew z chrzanem i śmietaną.

Opis dania może sugerować ,że dość długo się go przygotowuje,ale tak nie jest.Ponadto zaproponowałam kotlety z ryby,bo nie będzie niespodzianki,że "rozleciała" się na patelni,co niestety bardzo często się zdarza i jeszcze na koniec............gwarantuję wdzięczność domowników za coś smacznego i elegancko podanego.Każdy nakłada sobie wybraną porcję............i oby tylko nie było za mało?To co podałam jest na 4 osoby.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz