piątek, 20 lutego 2015
Sałata:coraz ładniejsza i coraz większe jej główki.Oczywiście można przechować ją w lodowce ALE NIE SZCZELNIE OPAKOWANĄ bo tworzą się w niej szkodliwe dla człowieka azotyny.Azotyny występują w roślinach gdy są przenawożone nawozem azotowym [saletrą],ale także w warzywach liściowych w wyniku nieprawidłowego przechowywania.Zatem nasza główka sałaty,niech leży w szufladzie lodówki" wyzwolona" z jakichkolwiek opakowań.A w przypadku przechowywania tzw .włoszczyzny [bo będzie potrzebna potem] proponuje włożyć wraz z nią kawałek suchej gąbki,to wówczas zapobiegniemy pleśnieniu marchwi,pietruszki ,selera i szczególnie podatnego na psucie pora.Cytryny ,mogą być przechowywane w lodowce nawet przez kilkadziesiat dni,gdy będą w słoju z wodą.A co jeszcze w wodzie ,może być w lodówce?Może być to szczypior i łodygi selera naciowego w kubku lub szklance.Będą świeże i chrupiące.Pomidory i ogórki są natomiast najsmaczniejsze gdy maja temperaturę pokojową zatem nie przechowujemy ich w lodówce.Większą ilość ziemniaków [by nie kiełkowały]przechowuj z jabłkami.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz