niedziela, 10 maja 2015

Bez jakichkolwiek obaw można jeszcze siać buraczki.Lepiej teraz jak wcześniej,bo bardzo lubią już dobrze nagrzany zagonek.I nie chodzi o ciepło w powietrzu ,chodzi o ciepło w glebie.  Bo co się,dzieje jak jest  gleba zimna?...............ano,dzieje się to ,że buraczki zakwitają.Takie nie wiążą korzenia  i należy je zlikwidować."A co jak u mnie wszystkie zakwitły"...........................zapytał  cichutko kiedyś, bardzo dawno temu, mój sąsiad Stefan.Cichutko pytał,bo się bal,bo nie posłuchał  mojej rady i posiał w marcu."Jak też ja ,zawsze muszę Ci wszystko  tłumaczyć i tłumaczyć" żaliłam się.To zjawisko nazywa się jarowizacją,a ty posiej je jeszcze raz.A było to pod koniec maja.A buraczki urosły ,mu z tego majowego siewu dorodne.I wówczas też pierwszy raz posiał odmianę  cylindryczną Rywala ,lub Opolskiego.Potem już innych nie wysiewał tylko cylindryczne.Teraz jak ciepło i mokro, szybko wykiełkują i równie szybko należy wykonać przerywkę,jak buraczek będzie miał  co najmniej trzy liście.Bo to jest najpoważniejszym błędem ogrodników amatorów,że pozostawiają wszystkie roślinki,które wyrosły.Wówczas,owszem buraczków sporo,ale są drobne.Przerywka reguluje  rośnięcie,zapewniając każdej roślinie  miejsce i wodę i składniki pokarmowe.Zatem niech nie będzie żal,niech nie będzie żal,części wyrośniętych już usunąć.

A jakie to warzywo jest zdrowe.Poza witaminami jest w buraczku pewien składnik  bardzo cenny, TO BETAMINA.To ona zdecydowanie poprawia funkcjonowanie wątroby i przewodów żółciowych a także mineralizację kości,te plagę XX wieku.Ze względu   na niewielka ilość kalorii buraczki poleca się osobom  z nadwagą,przy odchudzaniu.Powszechnie wiadomo,że jeden buraczek gotowany,lub,4,5 łyżek jarzynki z buraczka przed snem,likwiduje zaparcia ,całkowicie.Jest też pomocny przy chorobach nerek.Osoby jadające zbyt duże ilości mięsa,ciasta i białego pieczywa szczególnie powinny,spożywać buraczki,by doprowadzić do równowagi kwasowo- zasadowej w organizmie.Buraczki ,wypłukują kwas moczowy z organizmu,oczyszczają krew i są bakteriobójcze.||Poprawiają krążenie krwi,i zapobiegają  zakrzepom  jakże groźnym w późniejszym wieku.Być może ,nie wszyscy wiedzą,że jedna szklanka,czerwonego,czystego barszczu,likwiduje  zgagę.A to..........chyba informacja bardzo ważna...................czerwony kolor buraczka pochodzi od  antocyjanu,który działa leczniczo na nowotwory złośliwe.

A czy kiedyś próbowaliście takiej sałatki podawanej na obiad do ziemniaków  z wody:2 ugotowane buraczki,2 cebule ze szczypiorem,1 jabłko,2 połówki śledzia .Wszystko rozdrobnić,wymieszać,ewentualnie dosolić ,lub posłodzić,a  na koniec dodać 4 łyżki oleju ,lub oliwy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz