Jak już sygnalizowałam wcześniej POMIDOR wywodzi się z Ameryki Południowej.Być może z Peru,Chile,Meksyku.Boliwii,lub Ekwadoru.No - wszędzie tam jest cieplejszy klimat jak w Polsce.Początkowo pomidor nie miał tak intensywnej barwy,był raczej złocistego koloru - jak jabłko.A jego nazwa Tomati oznacza dużą jagodę.No i po przywiezieniu do Europy uprawiano go dla jego tych złocistych jagód - jako roślinę ozdobną.Kumacie Kochani??????? rosło coś i nie próbowano jak to smakuje?I tak naprawdę na masową skalę zaczęto go uprawiać w XIX w.Jeszcze pamiętam te lata 50 ąte i głoszoną wówczas herezję,że od pomidorów można zachorować na raka.A jest akurat odwrotnie.Ale przecież jest to naszą cechą ,znaleźć winnego.A w tych latach właśnie coraz częściej słyszało się o raku. Zatem,kto winien ? pomidor.A toż,to pomidor to samo zdrowie.Zawarta w nim vit.C,wpływa na wzmocnienie odporności organizmu,vit.E,na skórę i oczy,vit.B na układ nerwowy.vit.PP ,na na metabolizm cukru i cholesterolu,a vit.K na krzepliwość krwi.Makro i mikroelementy,to potas ,obniżający ciśnienie i poprawiający pracę mięśnia sercowego.Jest jeszcze wapń na kości,magnez na uspokojenie skołatanych nerwów,żelazo,na budowę czerwonych krwinek,miedź,kobalt i magnez.
No i cudowny,najcudowniejszy,LIKOPEN .AŻ SIĘ PROSI BY GO ODDZIELNIE WYMIENIĆ.Jest to naturalny barwnik,który zmniejsza,ryzyko różnych chorób : szczególnie chorób serca.Zapobiega powstawaniu patologicznego stanu gruczołu krokowego i zachorowalności na raka.Zdanie naukowców jest takie :jeść pomidorów dużo,bardzo dużo,a szczególnie odmiany: koktajlowe i malinowe.Wyrażają swoje zadowolenie z powrotu do uprawy malinowych.W tym miejscu pragnę pocieszyć osoby,które surowych owoców,ze względów zdrowotnych jadać nie mogą,że zawartość likopenu jest bardzo duża,nawet większa w przetworach pomidorowych,jak w pomidorach surowych.
Najwięcej ma sok pomidorowy
potem sos
" zupa
" keczup
' świeży owoc.
I tego się trzymajmy.
A o uprawie,nic nie ma o uprawie.Nie ma ale zaraz będzie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz