czwartek, 14 maja 2015

Fasola szparagowa jest bardzo "wygodnym w uprawie"warzywem.A dla czego?A dla tego,że nie wymaga nawożenia i ma długi termin siewu.Pierwsze siewy przeprowadza się po połowie maja , ostatnie pod koniec lipca.Zatem można siewy przeprowadzać kilkakrotnie ,a to jeszcze z tej przyczyny,by mieć przez cały sezon świeże,młode strąki.Najsmaczniejsze są bowiem takie,które po przełamaniu wydają trzask.A trzeba przyznać ,że fasola rośnie szybko ,szybko dojrzewa i równie szybko przejrzewa.Chcąc mieć systematycznie świeżą należy siewy  podzielić na kilka  terminów.A którą lepiej uprawiać? zieloną czy żółtą?Zielona jest bogata w żelazo ,z reszta jak wszystkie warzywa zielone.Ale mnie smakowo bardziej odpowiada żółta,nie chcę jednak nic sugerować. Nie bez znaczenia też jest miejsce po jej uprawie.Taki zagonek jest wzbogacony w substancje pokarmowe ,bo usuwając  po wyowocowaniu rośliny jednak część korzeni pozostanie w glebie ,oddając jej to co zostało pobrane z głębszych warstw i z powietrza.Aha - proszę się nie dziwić w trakcie wyrywania roślin,że na korzeniach znajdują się dziwne brodawki.To nie żadna choroba  ,to skupiska pewnej bakterii o nazwie Nitragina.To ona pomaga magazynować w roślinie  pobrany z powietrza azot.Zagonek po fasoli jest dobrym miejscem na uprawę warzyw w przyszłym sezonie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz