piątek, 26 czerwca 2015

Przyrządzałam to na imieniny mojego męża Piotra,zatem o tej porze.Danie to miało wielkie powodzenie.Goście przyzwyczaili się ,że zawsze było.

Potrzebne składniki:
2 opakowania paluszków rybnych,tłuszcz do smażenia ,kilka liści salaty,1 czerwona papryka,1 małe opakowanie oliwek,a kto nie lubi,może być marynowana maleńka cebulka,a kto rozrzutny ,może być jedno i drugie,1 opakowanie ok.300 ml, jogurtu,5 łyżek majonezu,1 małe jabłko 1 łyżka chrzanu 1 łyżka miodu, [ewentualnie 1  łyżeczka cukru w zamian,za miód] i szczypta soli.

Sporządzenie:
Paluszki usmażyć na rumiano,wystudzić.Na dużym półmisku poukładać wypłukaną,ale obsuszoną  sałatę,,tak by zakryła półmisek.Poukładać na niej usmażone ,wystudzone paluszki,tak by pozostawić puste miejsce w środku.Paprykę opłukać,wytrzeć ,pozbawić nasion z środka i pokroić w drobną kostkę.Posypać tą papryką paluszki.Natomiast, brzegi  półmiska obłożyć,[udekorować ] oliwkami,ewentualnie cebulką też.
Sporządzić sos:Utrzeć na tarce o dużych oczkach obrane jabłko.Natychmiast skropić odrobiną soku z cytryny,by nie poczerniało. Dodać go do jogurtu i dodać też majonez do tego jogurtu i miód,lub cukier i sól i chrzan i wszystko wymieszać.Spróbować: winno być ostre od chrzanu i nieco słodkie.Przelać w naczynie pasujące do środka półmiska.Dobrze jednak by miało to naczynie ucho,więc może jakiś dzbanuszek,  lub dzbanek z łyżką w środku.Każdy nakłada sobie porcję i polewa sosem.I jest to o tyle dobre danie,że podaje się je na samym początku,tak jak inne ryby czy śledzie.Oj  !  ma to powodzenie ma,BO JEST PYSZNE.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz