wtorek, 14 lipca 2015

Obiecałam wczoraj.................
Owoce wiśni  zawierają witaminy A,B1,B2  i C,oraz dużą ilość związków mineralnych.|Wiśnie są bardzo dobrym surowcem do sporządzania przetworów i nalewek.Jednak wiele osób z tego rezygnuje ,że względu na konieczność drylowania [pozbawiania pestek].aAle Kochani !!!!!!!!!! nalewka ,nie wymaga wiele pracy.I jeżeli ma to być :SZERY CORDIAL to już zupełnie nie musimy sie napracować.Ale często amatorzy nalewek,źle je wykonują.Spotykam takich co to chwalą się......."o ja już wiśnie zalałem spirytusem"................a to błąd.Wszystkie przepisy na nalewki do jakich miałam dostęp i co osobiście sprawdziłam zalecają konieczność zmacerowania owocu...........co oznacza,zasypania ich cukrem na 3,4 tygodnie.Po tym czasie sok należy zlać a wiśnie zalać wódką.Niech tak postoi co najmniej dwa miesiące .Po tym czasie zlewa się wódkę,miesza ze spirytusem i sokiem wcześniej zlanym , z wiśni.Jest to o tyle niełatwe,że trzeba poczekać................prawda?Natomiast tak sporządzona wg,własnego smaku i  ilości zawartości alkoholu [mniej lub więcej] spirytusu.Sami o tym decydujemy czy ma być słabsza ,czy mocna.I wiecie co?.Ja mam zawsze dwie i słabszą i mocniejszą.I to manipulowanie sokiem wódką zlaną z wiśni i spirytusem,bardzo mim odpowiada.Fajna zabawa.Butelki z nalewkami korkuję.Dodatkowo obwiązuję folią  i kładę [nie stawiam] w ciemnym miejscu.Leżą sobie w szafce pod oknem w kuchni,gdzie jest ciemno i chłodno.A wiśnie? A wiśnie jeszcze zasypuję cukrem.W zimowe długie wieczory doskonały rozweselacz  jako dodatek do herbaty po wieczornym spacerze z psem.I zawsze mi się wówczas przypomina jak to z bratem 70 lat temu najedliśmy się takich wiśni bo stały w schowku pod schodami i rodzice po powrocie z pracy musieli nas bez mała reanimować.No cóż ,wszystko jest dozwolone,byle nie w nadmiarze.Ktoś mnie zapytał?.A która wiśniówka lepsza ta z pestkami,czy bez.Ja preferuję tę z pestkami bo ładnie pachnie migdałem.A czemu nie zalewać wiśni [z resztą,żadnych owoców] najpierw spirytusem?Odpowiedź jest oczywista...............spirytus zamyka ściska soki w owocach,a nie otwiera ich.A ponad to jak informują autorzy wielu nalewkowych przepisów........pozostaje w takiej nalewce posmak surowizny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz