piątek, 25 grudnia 2015

Przy nalewaniu wina do kieliszków  obowiązuje następująca zasada:białym winem napełnia się kieliszek na dwie trzecie jego wysokości,czerwonym,tylko do połowy.Podczas nalewania kieliszki winny stać na stole.Natomiast ,inaczej jest przy nalewaniu szampana:każdy bierze swój kieliszek do ręki i lekko go pochyla.Bez względu na to czy chcemy się do tego stosować czy nie,warto wiedzieć.

Przechowywanie wina..............tylko w pozycji  poziomej ,bowiem butelki leżąc mają korek niezmiennie zanurzony w winie on  wysycha,wino wietrzeje i traci smak,tak samo z resztą jak i przechowywane  w lodówce.

Co zatem można przechowywać w pozycji pionowej?Może być to: likier, koniak,whisky,wódka,portwajn,sherry a także wina do aperitifów i deserowe.

Większą ilość butelek wina winno się przechowywać w ciemnym pomieszczeniu o temp. 12,14  stopni.Ważne jest też by w pobliżu nie znajdowały się produkty o silnym zapachu,środki czystości,czy detergenty,może bowiem przez korek woń przeniknąć  do wina.

I to tyle na dziś ,tematów...................o wszystkim po trochu,a jutro,może jeszcze gawędy o jedzeniu,a może też porady jak przechowywać żywność,bo oczami wyobraźni widzę ile tego w lodówkach jest.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz