wtorek, 22 marca 2016

CD PORAD KULINARNYCH.
Lukier,jeżeli jest np. pomarańczowy,zanim zastygnie posyp go smażoną w cukrze skórką pomarańczową.To wzmocni jego i smak i zapach i bardzo pasuje do makowca,ale do makowca w którym w środku też jest skórka pomarańczowa.Natomiast osoby preferujące zapach maku migdałowego  winny polukrować makowce jakimś obojętnym w smaku lukrem i posypać obficie bo to bardzo uszlachetnia  smak migdałami.Można kupić gotowe już rozdrobnione.

Czy to makowce,czy jakieś inne ciasta polukrowane ,by przy ich krojeniu lukier się nie kruszył,nóż należy maczać w gorącej wodzie.

A osoby które same będą lukier tworzyły z cukru pudru winny wiedzieć.............a może wiedzą ?aby miał on ładny biały kolor należy dodać do cukru pudru nie wody a mleka,które winno być gorące.Różowy kolor otrzymuje się dodając soku z wiśni.

I już na koniec tych CIASTOWYCH porad:Każde ciasto będzie lepsze, a szczególnie drożdżowe jeżeli doda się do jeszcze surowego szczyptę,odrobinę soli.Z resztą ,każda potrawa słodka to "lubi",tak jak i potrawa słona " lubi" nieco, NIECO cukru.Np.cebulę do śledzi,w oleju po rozdrobnieniu dobrze jest posłodzić.Właśnie czeka na mnie w kuchni już pokrojona w drobną kostkę i czekają też śledzie by je z cebulą wymieszać,ale ta cebula tam mięknie od dodanego cukru,na 3 szt, cebuli dałam 1 łyżeczkę cukru i wymieszałam.Gotowa potrawa bardzo łagodnieje w smaku od cukru,który po dodaniu śledzi i oleju jest niewyczuwalny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz