wtorek, 22 marca 2016

PORADY PRAKTYCZNE, KULINARNE C .D.
Zanim zaczniesz dekorować tort polewą owocami,czy bitą śmietaną,poczekaj aż zdecydowanie ostygnie.
Dla kobiet zapracowanych ,mam taką radę.By szybko i bezproblemowo udekorować tort,to po posmarowaniu i boków i wierzchu  kremem wstaw go na kilka godzin do lodówki w najchłodniejsze jej miejsce,ale nie do zamrażalnika.Do dekoracji użyj papierowej lub plastikowej serwetki ażurowej.Lub sama powycinaj w papierze jakieś ażurowe symetryczne wzory choć szybciej będzie mieć gotową kupną.Połóż ją na wierzchu tortu i posyp przy pomocy sitka cukrem pudrem ,jeżeli krem był ciemny,lub kakao,jeżeli krem był jasny np .śmietankowy.Zdejmij ostrożnie serwetkę.Pozostanie na torcie wzór.Nie można tylko robić tego zbyt długo,by krem się nie ogrzał,bo wtedy serwetka może się do  niego przykleić i będzie krzywy wzorek.Wykonane prawidłowo,da nam prostą , ładną i szybką dekorację.

A dla dzieci proponuje tort z żelkami.Na udekorowanym kremem  lub lukrem torcie,lub kawałku biszkoptowego ciasta poustawiaj misie lub inne figurki lekko je wciskając w krem lub w lukier jeszcze nie zastygły.Dobierz kolorystycznie.Oj! będzie frajda,będzie.

Polewa  np. czekoladowa da się łatwiej rozsmarować  na torcie ,czy cieście jeżeli do sporządzenia jej użyjesz gorącej nie zimnej wody.


A co zrobić jak polewa jest matowa?Po prostu,posmarować ją pędzelkiem umoczonym w koniaku.Będzie błyszczała jak dobrze wyfroterowana podłoga.

I ,pamiętaj ! ciasto  z polewą dłużej zachowuje świeżość.Znacznie dłużej.Ponieważ można kupić gotowe polewy ,użycie ich to żaden problem,żadna trudność.

Dobieraj polewę odpowiednią do smaku ciasta np. czekoladową do marmurkowego,a cytrynową do piaskowego.

cd za moment.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz