PORADY PRAKTYCZNE C.D.
Gdy pieczesz sernik,nigdy po upieczeniu,nie wyjmuj go natychmiast z piekarnika.Pozostaw go tam do całkowitego wystudzenia.Co to daje?To daje prawidłową jego konsystencję.Nie będzie się kruszył przy krojeniu.
Kruche ciasto,będzie jeszcze bardziej kruche jak roztrzepiesz jaja przeznaczone do niego z odrobiną soku cytrynowego.
Jeżeli na powierzchni świeżo upieczonego spodu do tortu porobiły się fałdy i nierówności,to wyłóż jeszcze,,lekko ciepłe ciasto do góry dnem,na deskę,czyli tymi nierównościami - do deski i pozostaw do całkowitego wystudzenia.Po tym czasie odwróć je i przekonasz się,że nierówna ,wcześniej, powierzchnia jest idealnie równa.
Ciasto będzie lepiej rosło,będzie wysokie i pulchne,jeżeli na pierwsze 10 lub 15 minut pieczenia zostawisz uchylone drzwiczki od piekarnika.
Od czasu, jak używany jest specjalny papier do pieczenia ,nie ma problemów z wyjęciem ciasta z formy.Gdyby jednak - to zamocz jakąś grubszą szmatę w zimnej wodzie i na niej połóż na kilka minut ciepłą blachę z ciastem.Zimno spowoduje skurczenie się metalu i ciasto "wyjdzie",bez problemu.Metoda ta może okazać się przydatna szczególnie przy wyjmowaniu babek z form.Można wtedy na kilka minut całą formę zanurzyć w zimnej wodzie,uważając jednak,by nie zamoczyć ciasta.
Rodzynki.By były soczyste [szczególnie te wyschnięte] należy zalać je na pół godziny ciepłą woda z sokiem cytrynowym.To,taka metoda odmładzająca je.
To część pierwsza,zaraz będzie druga.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz