Jak Wielkanoc,to jaja,jak jaja to majonez.I proszę popatrzeć ,bo zaraz podam przepis na majonez z tamtych dawnych lat..................jakże łatwiej teraz się żyje?
SOS MAJONEZOWY DO JA NA TWARDO.
Ugotować na twardo 4 jaja.Włożyć zaraz po ugotowaniu do zimnej wody ,by żółtka skruszały i zachowały ładny kolor.Gdy już zimne ,obrać odrzucić białka ,same żółtka przefasować przez sito.Włożyć do miski,wbić do ich 4 żółtka,surowe i wiercić [przytaczam w oryginale ] i wiercić wałkiem,dolewając po łyżce 12 łyżek oliwy,tak długo aż sos zupełnie zbieleje i zgęstnieje.Wtedy wcisnąć do smaku cytryny,posolić popieprzyć białym pieprzem i postawić w lodzie,aż do użycia.
Ale swoją drogą jestem ciekawa smaku tego innego majonezu ,ale już wiem,że dodałabym do niego łyżeczkę cukru.
Jutro, jak Bóg pozwoli przytoczę więcej starych przepisów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz