niedziela, 20 marca 2016

PORADY PRAKTYCZNE ,BĘDĄ TAKIE :
By czekoladowa część ciasta marmurkowego była wilgotna ,dodaj do niego 1  łyżkę oleju.

Jak twój piekarnik zbytnio rumieni wierzch ciasta,a środek jest jeszcze nie dopieczony,połóż na nim,na tym cieście papier do wypieków ten,do wykładania foremek .Zapobiegniesz  przypaleniu .

Ciasto drożdżowe ,będzie nad wyraz pulchne i wilgotne,jeżeli  do piekarnika wraz z tym ciastem wstawisz płytkie naczynie żaroodporne  z wodą.

Włóż wałek do ciasta,  do zamrażalnika na godzinę przed użycie.Takim,znacznie lepiej się wałkuje i ciasto się nie lepi,

Jeżeli ,nie masz w domu wałka do ciasta, możesz użyć gładkiej czystej butelki,do wałkowania.

Drożdże winny być użyte tylko świeże.Prosty test na sprawdzenie tego ,polega na wrzuceniu małego kawałka do gorącej wody.Jeżeli kawałek wypłynął pod wierzch natychmiast,to znaczy,że drożdże nie straciły swojej siły pędnej.

To,to chyba sprawa wszystkim znana,że ciasto drożdżowe najlepiej rośnie ,gdy jest przykryte czystą ściereczką   i stoi z dala od przeciągów.

O ! Kochani ! tak nie może być.To ja już tyle  czasu siedzę i piszę i piszę.Zatem .................c d. porad już nie dziś. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz