poniedziałek, 21 marca 2016

PORADY PRAKTYCZNE,C.D.

Pieczesz keks? Jeżeli tak,to dodajesz do niego różne bakalie.By nie opadały na dno ciasta spryskaj je delikatnie zraszaczem do kwiatów i posyp mąką.Takie  nie opadną.I dotyczy to też rodzynków i skórki pomarańczowej i orzechów dodawanych  do sernika i piernika.

A chcesz zaskoczyć domowników nadzwyczajnym smakiem rodzynków ?obojętnie w jakim cieście,ale szczególnie  w serniku ,dobrze by zmienić ich smak i zapach.W tym celu,do pół szklanki wódki - no może nieco mniej ,dodaj zapach rumowy i wrzuć tam rodzynki ,przykryj.Niech postoją w tej zalewie całą noc.No -  chyba ,że masz rum,to możesz je namoczyć w rumie.

Drożdżowe ,to ciasto,które szybciej jak inne wysycha.By to  nie miało miejsca,przechowuj je w lodowce owinięte folia aluminiową.A jeżeli jednak,jeżeli się nieco zestarzało,to skrop je mlekiem i wstaw do rozgrzanego piekarnika na kilkanaście minut.Będzie jak świeżo upieczone.

Rdzewiejące blachy do ciasta ,rdzewieć nie będą jak po każdym myciu dosuszysz je w ciepłym piekarniku,lub na kaloryferze.

Jeżeli pieczesz wysokie ciasta,np baby drożdżowe lub piaskowe,to powinnaś je sprawdzić czy upieczone,nie opierając się tylko na wyglądzie wierzchu.Najlepiej jest sprawdzić to długim patyczkiem ,lub  drutem od robótek lu suchą nitką makaronu.Wbij w najgrubsze miejsce w cieście i sprawdź.Jeżeli się nie przykleja ,to znaczy,że jest upieczone.

Zabrakło ci cukru pudru,a masz młynek do kawy,to zmiel w nim cukier kryształ i po kłopocie.

Jeżeli ktoś myśli,że to koniec porad ,to źle myśli,ale dziś ten temat mnie zmęczył i Państwa z pewnością także,zatem tyle na dziś,a co do działkowych spraw ,to na razie jakoś są na drugim planie.Może tylko podpowiem,że...................

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz