czwartek, 26 maja 2016

A ziemniaki. ?A ziemniaki będą o wiele smaczniejsze jak ugotujesz je z cebulą,którą po ugotowaniu odrzucisz,szczególnie teraz jak ziemniaki są jeszcze stare.Tłuczone też mogą być o wiele smaczniejsze gdy dodasz do nich jedną łyżkę masła,lub dwie łyżki śmietany.

Zwykły,najzwyklejszy schabowy w panierce podaj z łyżeczką masła na gorącym kotlecie.Nie tylko smak,ale  i zapach zachęcą do konsumpcji.

A czy pamiętasz ,że z surowego kalafiora może być wyśmienita surówka.Przeżywa,swój renesans w Zachodniej Europie.Należy ,tylko samą różę kalafiora,zetrzeć na tarce,lub drobno posiekać i dodać "ostruganą w długie piórka" marchewkę,co uzyskuje się przy pomocy strugaczki do warzyw.Jedna  pokrojona czerwona papryka i pęczek posiekanego szczypioru spowodują,że nic bardziej kolorowego do jedzenia na stole nie będzie.Oczywiście należy ją posolić ,także koniecznie posłodzić,dodać kilka łyżek oleju i także  lekko zakwasić  albo octem balsamicznym,albo  sokiem z cytryny.Ja wolę ocet bo przez swoje długie leżakowanie ma winny smak i zapach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz