środa, 25 maja 2016

KURCZĘTA  DUSZONE Z GROSZKIEM.
=================================
Obrumienić na rozpalonym maśle oczyszczone i posolone kurczęta, a wsypawszy do nich 1 litr zielonego groszku zalać  wszystko rosołem lub wodą ,ale tylko tyle.aby groszek był zakryty. Gotować na wolnym ogniu 30 minut.Jak będą miękkie ,zatrzepąć je łyżką maki dodać cukru do smaku,jeszcze trochę posolić ,a przed samym wydaniem wrzucić garść  siekanego kopru i  natki pietruszki.Groszek ułożyć na spodzie półmiska a po wierzchu kawałki kurcząt.

To tyle ,stary przepis .A ja do tego  dodałabym tradycyjną  [ pasuje do drobiu ] mizerię ,niekoniecznie ze śmietaną .Może być gęsty jogurt.ale wszystko wzbogaciłabym szczypiorem  drobniutko posiekanym i przeciśniętym czosnkiem.

S m a c z n e g o !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz