Człowiek ,to miliony komórek.Im jest ich więcej i są w dobrej kondycji,tym lepiej.Jednak z wiekiem się starzejemy i komórek ubywa,ale w jakim tempie to zależy od nas - w pewnym stopniu.Bo także trzeba wziąć pod uwagę czynniki zewnętrzne ,a więc to co nas otacza.Groźnie brzmiące wolne rodniki i oksydanty [ utleniacze] są w naszym organizmie .Dobrze jednak by zachowały równowagę ,to wtedy jest OK.No- ale jak zaczną się namnażać ,z rożnych przyczyn, które podam za moment, O ! to robi się niebezpiecznie.Tak,tak,nawet niebezpiecznie.Bo co się dzieje?.Bo są to złodzieje naszych będących w naszych komórkach elektronów.Bo atom składa się z neutronów i protonów - te są w samym jego środku,a wokół krążą elektrony.Elektrony ,to tacy strażnicy tego co w środku.A te małpy ,jakby powiedział mój sąsiad Stefan ,wpadają z atomem który ma tylko jeden elektron na orbicie i zaczyna się wojna o elektrony i kradną nasze z naszych orbit i taki atom bez strażników umiera kurczy się,zanika i wtedy mówimy o utleniaczach.Wtedy komórka ubywa ,utlenia się jak niektóre metale pod wpływem rdzy,co skutkuje podatnością na choroby nowotworowe,miażdżyce i przedwczesne starzenie.,
A teraz - dla czego tak się dzieje.?Nie mały wpływ ma na to zanieczyszczone środowisko ,ale także i my sami.Spaliny z samochodów,to nie tylko metale ciężkie .To jest pikuś ,bo jak sama nazwa wskazuje,że są ciężkie i że zaraz po wydobyciu się z rury wydechowej opadają na ziemię w niewielkiej odległości od drogi ,ale i tak nie zaleca się hodowli warzyw przy autostradach.Jak jednak wspomniałam metale ciężkie to jeszcze nie to najgroźniejsze .Najgroźniejszy jest :benzopiran tj węglowodór aromatyczny. [ nie wiem ,czy benzopiran,czy benzoapiran się pisze ?] O ! ten jest lekki, i wiatr go powieje znacznie dalej.Zaleca się powszechnie jadanie warzyw ,ale skąd wiemy co w nich jest.Nikt takich badań nie przeprowadza.Szczególnie podatne na kumulowanie wszystkich szkodliwych substancji jest cała grupa warzyw korzeniowych,zatem marchew pietruszka seler ,burak itd.Także liściowe ,tj sałata ,szpinak i kapustne,t j wszystkie z tej grupy,ale sama kapusta najbardziej.No - i nie mogę tego ukryć,że tenże benzopiran , znajduje się w artykułach spożywczych grillowanych i wędzonych.
Zatem niejednokrotnie sami jesteśmy sobie winni,przez takie postępowanie,a więc jedzenie tego co niestety zdrowia nie daje.I co jeszcze ? a jeszcze sprzyja powstawaniu wolnych rodników palenie tytoniu,długotrwały stres ,opalanie w bezruchu i co być może zaskoczy wszystkich,forsowny trening. I to tylko wstęp.A chciałabym dowiedzieć się czy jest zrozumiały?,ale jak to zrobić?,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz