sobota, 28 maja 2016

Zanim przejdę do spraw działkowych,jeszcze o truskawkach.Konkretnie o ich konsumpcji.Ich smak i zawartość cukru    zależy od wielu czynników.Np. te które rosną w pełnym słońcu są słodsze te które nie były przenawożone,szczególnie azotem,także są słodsze i te ,których cechą genetyczną  jest taka, a nie inna [znaczy duża ] zawartość cukru,zatem zależy to od odmiany.Niestety  -  te najsmaczniejsze ,te najbardziej pachnące "wyszły z doboru" ,bo tak się to nazywa ,a to często z różnych powodów np. ANANASOWA Z GRÓJCA , bo była zbyta mało wybarwiona i nie nadawała się na przetwory,lub  REGINA  przepyszna słodziutka ,nawet bardzo i pachnąca ,ale niestety zbyt delikatna i nie nadająca się do transportu.Jej żal mi najbardziej.Smaczniejszej ,po prostu w swoim życiu nie spotkałam.No - ale cóż .nadawała się tylko na zerwanie i przewiezienie na niewielką odległość,bo po dłuższym transporcie rozpadała się.Ale wracając do tych kupnych,które w domu .po spróbowaniu okazały się zbyt kwaśne.Proponuję  z nich przyrządzić deser mieszając pokrojone truskawki z pokrojonymi ,też w plasterki bananami.Wymieszać je i polać niewielką ilością miodu.Przystroić herbatnikiem i posypać rodzynkami.No - to już kwaśne nie będzie.Ale uwaga ! miód jest uczulający ,zatem zamiast niego proponuję sporządzić sos ,z reszta, przeznaczony  do różnych deserów,do budyniu,galaretki i innych.A robi się go tak jak onegdaj robiono lody.Dwa żółtka i 3 łyżeczki cukru i 1 łyżeczka  cukru waniliowego  ubić na tak zwany  kiedyś  kogel-mogel.Jak nieco zbieleje dodawać po trochu  szklankę gorącego mleka,uważając by się nie zważyło  ,zatem ważne jest to dawkowanie gorącego mleka...........po trochu,po trochu.Wystudzić ,a nawet dobrze schłodzić i tym sosem polać sałatkę truskawkowo -bananową.

A tak przy okazji..............czy wiecie,że ogromne zmartwienie maja plantatorzy bananowców ,bo pojawił się jakiś szkodnik.lub choroba,nie jestem pewna,czy to,czy to?Jakkolwiek by nie było,jest to smutna informacja dla  amatorów  tych owoców,z resztą bardzo zdrowych  i bardzo,bardzo bogatych w potas,a potas dostarczany do organizmu człowieka czyni wiele dobrego,ale miedzy innymi usuwa zmęczenie,co wydaje się dziwne,ale jest prawdziwe.I wiele jeszcze można by wymieniać powodów dla których należałoby jadać także banany.

No tak ,a miało być o truskawkach,ale gdzie tam,miało być o mszycach.Czas to naprawić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz