poniedziałek, 18 lipca 2016

Zagonki należy systematycznie odchwaszczać,choć , pracy tej będzie coraz mniej ,bo i chwasty "spowalniają ".Natomiast ,te z których już sprzątnięto to co tam rosło ,proponuję przygotować do uprawy warzyw poplonowych.Bowiem na przełomie  lipca i sierpnia wysiewać można rzodkiewkę ,szpinak,sałatę , typ - masłowa i można też wysadzać wyhodowane z czerwcowego siewu warzywa kapustne.Warzywa kapustne szczególnie  "udadzą się " z tej jesiennej wegetacji.A - jakże dorodne  będą  brokuły i uprawiana z  bezpośredniego siewu na zagony kapusta pekińska.I jedno i drugie warzywo może pozostać na działce do końca grudnia ,bowiem  nie szkodzą im spadki temp, nawet do  -5,,czy - 6 stopni.
Teraz jest stosowny czas by zagonki przygotować przekopując je i zagrabiając.W ten sposób  postępując damy glebie kilka dni by  "osiadła" ,co jest niedoceniane,a jednak ważne.Nie zalecam przekopywania z jakimkolwiek nawozem organicznym,typu obornik,czy kompost,a to z tej przyczyny,że warzywa poplonowe,to takie same warzywa jak i przedplonowe ,a .................i jedne i drugie mają bardzo krótki okres wegetacji.Tym się charakteryzują.Nawóz organiczny do swojego rozkładu,do uzyskania takiego" kształtu"  który mógłby być "skonsumowany" przez rośliny potrzebuje kilku miesięcy.Co za tym? Za tym polecam zastosowanie nawozu specjalistycznego mineralnego przeznaczonego do nawożenia warzyw np . Azofoskę.Dwie,trzy garście na niewielki zagon sypnięte  tuż przed kopaniem w zupełności wystarczą ,  i spowodują szybki  wzrost warzyw.

To na działce.A co w domu?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz